Bütçenizi Nasıl Daha İyi Yönetebilirsiniz?

Siz de harcamalarınızın birçoğunu farkında olmadan ay başında yapanlardan ve elinizde kalan tutar ile ay sonunu nasıl getireceğinizi kara kara düşünenlerden misiniz? O zaman bu içeriğimiz tam size göre! Kişisel bütçe takibinizi kolayca yapabilmenize yardımcı olacak, en iyi bütçe planlaması nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını bulacağınız içeriğimizde, Amerikalı akademisyen ve siyasetçi Elizabeth Warren'ın ortaya koyduğu, 50/30/20 kuralı ile bütçe oluşturmanın detaylarına da yer verdik.

Bütçenizi Nasıl Daha İyi Yönetebilirsiniz?

50/30/20 Kuralı Nedir? Aylık Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?

50/30/20 kuralı, bütçe yönetimi için uygulanacak en basit ve verimli yöntemlerden bir tanesidir. Bu kural ile kolaylıkla kişisel bütçe yönetiminizi yapabilirsiniz. 50/30/20 kuralına göre; gelirinizin yüzde 50’sini temel gider ve ihtiyaçlarınıza, yüzde 30’unu keyfi giderlerinize, kalan yüzde 20’sini ise birikimlerinize ayırarak bir bütçe programı oluşturabilirsiniz. Giderlerinizi 3 gruba ayırarak ve basit bir matematiksel hesaplama ile bu kuralı kolaylıkla uygulayabilmeniz mümkün. Burada en önemli ayrıntı, harcamalarınızın hangilerinin gerçekten temel ihtiyacınız olduğunu ayırt edebilmenizdir. Harcamalarınızı kredi kartı ekstrelerinizi inceleyerek daha iyi gözlemleyebilirsiniz. İhtiyaçlarınız için ayırdığınız bütçe tutarını her ay aşıyorsanız oluşturduğunuz bütçe yönetim programını tekrar değerlendirmeniz gerekecektir. 50-30-20 kuralının işe yaramaması tamamen size bağlıdır. Bu kurala sadık kaldığınız takdirde yapacağınız tasarruf ile birlikte birikim de yapabilirsiniz. 50-30-20 kuralı için bir bütçe planlama örneği vermek gerekirse; 5 bin TL gelirinizin olduğunu varsayalım. Bu tutarın yüzde 50’si olan 2 bin 500 TL’yi temel ihtiyaçlarınıza, 1.500 TL’yi keyfi ihtiyaçlarınıza, 1.000 TL’yi ise birikim yapmak için ayırmalısınız.

Kredi Kartı Yerine Nakit Kullanın!

Kredi kartı kullanımı giderek artsa da, sahip olduğumuzdan çok daha fazla bütçemiz varmışçasına yapılan harcamalara ve yapılan harcamalar kolaylıkla takip edilemediğinden daha fazla harcama yapılmasına neden olmaktadır. Kredi kartı kullanımı bize sınırsız harcama özgürlüğü verirken nakit kullanımında durum farklıdır. Nakit ödemelerinizde elinizden çıkan somut bir şey olacağından psikolojik olarak harcamalarınız kısıtlanacaktır.

NakitBasit uygulaması ile Türkiye’nin pek çok noktasındaki zincir market, akaryakıt istasyonu ve fatura ödeme merkezlerinden kolayca para çekebilirsiniz. ATM aramaya gerek olmadan, ATM’de sıkışan para derdi ile uğraşmadan banka hesabınızda bulunan tutarı perakende satış noktasındaki kasa görevlisinden anında teslim alabilirsiniz.

Bütçe Takibi Programlarını Kullanın

Günlük yaşamınızda sıkça kullandığınız cep telefonunuza, kullanımı oldukça basit olan bütçe takip programlarından biri yükleyerek, ister günlük/haftalık ister aylık olarak bütçenizi görüntüleyebilir ve yönetimini kolaylaştırabilirsiniz. Neye ne kadar harcadığınızı da herhangi bir yere not almanıza gerek kalmadan program üzerinden takip edebilirsiniz.

Market Alışverişlerinizi Tok İken Yapın

Hepimizin de bildiği gibi market alışverişlerini açken yapan bireyler alması gerektiğinden çok daha fazlasını satın alıyor. Aç karnına canınızın çektiği her ürünü sepete eklemek istemiyorsanız süpermarketlere açken gitmemenizi öneririz. 😊

Enerjiden Tasarruf Edin

Televizyonu izlemediğinizde evin içerisinde gürültü oluşturmasına ve gereksiz yere elektrik harcamasına izin vermeyin ve kapatın. Zaman geçirmediğiniz ve ayrıldığınız odanın ışığını kapatmayı ihmal etmeyin. Bilgisayarınızı bir süre kullanmayacaksanız uyku moduna alın. Bu gibi küçük hesaplarla elektrik harcamalarınızdan büyük anlamda tasarruf edebilirsiniz. Bununla birlikte yaklaşan kış mevsimi doğalgaz harcamalarınızı da artıracaktır. Bu konuda tasarruf sağlamak için kış gelmeden yalıtım yaptırmanızı ve önleminizi şimdiden almanızı tavsiye ediyoruz.

Kapat

Ne kadar komisyon ödersiniz?

Tutar Ortak ATM NakitBasit
50 ₺ 1,64 ₺ 3,0 ₺
100 ₺ 2,24 ₺ 3,0 ₺
150 ₺ 2,85 ₺ 3,0 ₺
200 ₺ 3,45 ₺ 3,0 ₺
250 ₺ 4,05 ₺ 3,0 ₺
500 ₺ 7,07 ₺ 3,0 ₺