Bankalar için ATM Operasyon Maliyetleri

2021 yılı ilk çeyreğinde açıklanan BKM verilerine göre Türkiye’deki ATM sayısı 52 bin 260. Türkiye’deki ilk ATM (o dönemlerde bankamatik), 1982 yılında İş Bankası tarafından hizmete sunulmuştu. Geçmişte sınırlı sayıda işlem gerçekleştirebildiğimiz ATM’ler bugün; para yatırma, borç ödeme, EFT, havale, fatura ödeme ve yatırım işlemleri yapma gibi birçok konuda banka müşterilerine hizmet veriyor. ATM’lerin oldukça yoğun bir şekilde tercih edilmesi sebebiyle, bankaların ödediği kira bedellerinin de neredeyse dükkan kira maliyetine ulaştığını söyleyebiliriz. Peki banka ATM kira fiyatları ne kadar?

Bankalar ATM için Ne Kadar Kira Verir?

Bankalar ATM için Ne Kadar Kira Verir?

Servis ağı küçük olan bankalar, şubelerinin bulunmadığı lokasyonlarda diğer bankaların ATM’lerini kullanmaları durumunda ek komisyon ücreti ödemektedirler. Ortak ATM kullanımlarının yaygınlaşması ile birlikte bankaların yeni ATM’lere yatırım yapma hızı da azalmaya başladı.

Bankaların ATM yatırımlarıyla birlikte karşılaştıkları kart maliyeti, kurye/kargo, para transferi, para tutma (fon), kira, sigorta, düzenli bakım ve temizlik, internet/hat, kamera/güvenlik ve elektrik/havalandırma maliyeti de yeni ATM yatırımlarının azalmasındaki başlıca etkenler arasında yer alıyor.



Banka ATM Kiraları Ne Kadar?

Ortalama ömrü 10 yıl olan sıfır ATM bankalara ortalama 15 bin dolara mal oluyor. Yıllık bakım maliyeti ise ortalama 5 bin dolar olarak belirtiliyor. Banka ATM’leri şube ATM ve offsite ATM olarak 2’ye ayrılıyor. Bulundukları bölge ve lokasyon bazında değişen ATM kiralama fiyatları 2021 verilerine göre, metro istasyonlarında ve AVM gibi alanlarda bulunan ATM’ler için bankaların ödediği yıllık tutar 200 bin TL ila 500 bin TL arasında değişiyor. Bankaların ödediği ATM kira bedelleri, banka müşterilerine hizmet ve ürün bedelinde maliyet artışı olarak yansıtılıyor.

2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 390 adet reklam uygulamalı ATM kabinlerinin yapımı ve 10 yıl süre ile işletmeye verilmesi ihalesinde, yıllık bedel 40 milyon TL + KDV olarak belirlendi. Bu rakam ATM başına yıllık 102 bin 564 TL + KDV’ye denk geliyor.

Bankaları kiralık ATM masraflarından, banka müşterilerini ise artan hizmet bedellerinden kurtaran NakitBasit, nakit çekmek gibi bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilmek için ATM zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Hem bankalar hem de banka müşterileri için büyük bir avantaj sağlayan NakitBasit ile nakit çekebileceğiniz alternatif noktaları hemen keşfetmek için tıklayın!

Kapat

Ne kadar komisyon ödersiniz?

Tutar Ortak ATM NakitBasit
50 ₺ 1,64 ₺ 3,0 ₺
100 ₺ 2,24 ₺ 3,0 ₺
150 ₺ 2,85 ₺ 3,0 ₺
200 ₺ 3,45 ₺ 3,0 ₺
250 ₺ 4,05 ₺ 3,0 ₺
500 ₺ 7,07 ₺ 3,0 ₺